Ny lag hot mot billiga klipp i skolan


Julie Pedersen fönar Gull-Britt Grönbergs hår på Frans Suell och Jörgen
Kocks elevsalong. ”Det är ju lite billigare och töserna behöver träna”, säger Gull-Britt Grönberg.


Det finns snack om att man ska stifta en ny lag som innebär att vi inte kommer få ha kundmottagning i skolan längre. För att frisörer på de riktiga salongerna tycker att vi är en orättvis konkurrens mot dem, eftersom vi har mycket billigare behandlingar.


taget från sydsvenskans hemsida:
Av Andreas Persson
Publicerad 19 november 2009 8.22 | Uppdaterad 19 november 2009 13.38

Agnesfridsgymnasiet får inte reparera allmänhetens bilar och möbler. Anledningen: regeringens nya lagstiftning mot orättvis konkurrens.

Nu kan restaurang- och försäljningsverksamheterna på Malmös gymnasieskolor vara hotade.

Konkurrensen mellan privata företag och det offentliga har ökat påtagligt de senaste åren, menar regeringen. Varje år säljer kommuner, landsting och staten varor och tjänster för mångmiljardbelopp.

På gymnasieskolor i hela landet bedrivs det ren affärsverksamhet. Det är framför allt program inom hotell och restaurang samt hantverk och fordon som erbjuder försäljning av mat, alkohol, kläder, smycken, och tårtor.

Tanken är att eleverna ska få en smak av verkligheten.

Men regeringens nya konkurrenslagstiftning hotar att kasta ut Malmös och hela landets gymnasieelever från den kommersiella marknaden.

Kommuner får inte bedriva näringsverksamhet med vinstsyfte och får inte ta ut högre avgifter än vad som motsvarar kostnaderna för tjänsterna som säljs, enligt kommunal­lagen.

Villkor som privata företag omöjligt kan tillämpa.

– Kommunerna ska i första hand ägna sig åt sin kärnverksamhet och inte agera på privata marknader eller erbjuda tjänster som privata företag kan utföra. Det kan exempelvis handla om att driva hotell- och restaurangrörelse eller verkstäder. Med stärkt konkurrens kan fler företag startas, växa och anställa vilket ger mer tillbaka till vår gemensamma välfärd, sa näringsminister Maud Olofsson (C) när förslaget skickades på remiss förra sommaren.

Nästa vecka fattar riksdagen beslut. En lagändring kan träda i kraft vid årsskiftet.

– Vi bör nog se över alla våra gymnasieskolor som håller på med försäljning, säger Malmö stads utbildningsdirektör Matz Nilsson.

Nyligen ansökte Agnesfrids gymnasium om att få renovera och reparera allmänhetens möbler och bilar.

Utbildningsnämnden sa nej med hänvisning till lagförslaget.

– Vi vågar inte bevilja försäljning förrän vi vet hur lagstiftningen ser ut och när vi vet om vi som kommun får vara på marknaden.

– Villkoren i lagen innebär att man ska bedriva försäljning helt på kommersiell grund, med jämställdhet i pris med den privata marknaden. Vi ligger rätt bra i pris, men har något lägre än marknaden. Man ska även ha en vinstmarginal, det får inte vi ha. Men jag tror att vi kan ha det kvar, säger Matz Nilsson.


Kommentarer
Postat av: fialisakung

hahahahahahaha! men menar dem aallvar!? xD

2009-11-19 @ 22:28:32
URL: http://homosaregay.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0